Chiar dacă pentru o parte din cetățenii României, manipulați zilnic de televiziuni partizane, Laura Codruța Kovesi este sinonimă cu …nedreptatea, așa cum pentru o altă parte a societății ea este simbolul luptei anti-corupție, recenta revocare trebuie să fie văzută în lumina corectă: revocarea procurorului-șef al DNA nu va însemna nicidecum că România va abandona lupta cu corupția.

Este totuși adevărat că decretul de revocare vine exact în ziua când PSD, și în special Liviu Dragnea, dorește să ia o decizie cu privire la oportunitatea declanșării procedurii de suspendare a președintelui României pe motiv că nu respectă Constituția. Este adevărat și că președintele Iohannis pare să fi fost ,,forțat” de aducerea în discuție a nevoii de referendum. Cu alte cuvinte, s-ar părea că președintele a făcut – încă o dată – jocul PSD. Cu toate acestea, înclin să cred că mutarea făcută azi de către președinte este firească, oportună, adică făcută tocmai pentru a elimina definitiv unele tensiuni existente în societate și, în special, în mediul politic.

Partea interesantă a evenimentului de azi este că atât Liviu Dragnea, cât și PSD sau unii cetățeni știu că înlocuirea Laurei Kovesi din fruntea DNA nu va conduce în mod automat la diluarea luptei cu corupția și, mai ales, nu va conduce în mod automat la spălarea de păcate mult așteptată a celor cu musca pe căciulă.

În conformitate cu noile proceduri adoptate recent de coaliția de guvernare, ministrul justiției va propune un candidat, apoi Consiliul Superior al Magistraturii va organiza o precedură de selecție. Abia apoi, după finalizarea procedurii, propunerea va ajunge la președintele Iohannis pentru avizare. Cum acesta nu mai are rolul de a desemna procurorul-șef al DNA, nu va mai putea (probabil; aici legea este interpretabilă) nici să se opună numirii noului șef al DNA.

În aceste condiții de schimbare a regulilor jocului în timpul jocului, constatăm cât de mult poate crește rolul CSM. Sper din suflet că membrii CSM, în special secția de procurori, vor înțelege uriașa responsabilitate pe care o au în continuarea luptei anti-corupție și, deci, pentru apărarea statului de drept.

(Adevărul, 9.07.2018)