Un comunicat dat publicității ieri, 31 mai, anunță că Dacian Cioloș și patru europarlamentari au părăsit USR și vor forma o nouă formațiune politică. Voi analiza acest comunicat și voi spune câteva cuvinte la cald.

1.Aflăm din primele rânduri că Dacian Cioloș pleacă din USR mânat de ,,puterea de a rămâne cinstiți cu noi înșine”. Să ne reamintim contextul: înainte de alegerile europarlamentare din 2019, PLUS nu exista. Au primit locuri (eligibile) în urma proiectatei fuziuni cu USR. Dacă în USR au fost alegeri (competiție internă) pentru lista candidaților, cei de la Plus au fost puși de pixul lui Dacian Cioloș.

Se va spune că o competiție democratică, oricât de mult ne-am strădui să fie obiectivă, nu are o precizie matematică; democrația este imperfectă. De acord cu obiecția, dar trebuie reamintit că democrația este imperfectă, dar este cea mai puțin imperfectă formă de organizare politică. Candidații nu sunt cei mai merituoși, unii nu știu să vorbească, alții au teamă de a vorbi în public etc, dar cu toate aceste limite ale democrației, avantajele față de alte sisteme sunt evidente.

2. Dacian Cioloș susține în comunicat că este trist că pleacă – o afirmație fie neadevărată, fie ipocrită. Să reamintim și aici contextul. In aprilie 2021 USR si PLUS au încheiat fuziunea; au avut loc alegeri pentru funcțiile de conducere, la nivel local, mai întâi, și național. Procesul a culminat cu pregătirea Congresului, ce a validat rezultatul voltului (universal) pentru președinte. Cu câteva voturi în plus, Dacian Cioloș a câștigat în fața lui Dan Barna. Președinția a durat între octombrie 2021 și februarie 2022.

Tristețea nu este dată de plecare, ci de faptul că nu a reușit să obțină complet controlul USR. Faptul că Biroul Național nu a putut să fie controlat de președinte, îl face pe Cioloș să forțeze adoptarea unui document astfel că el a anunțat că, dacă nu va trece prin BN, va demisiona. Au urmat negocieri; BN a  aprobat 80 la sută din propunerile președintelui. Cu toate acestea, Dacian Cioloș a ales să demisioneze de la conducere.

Să subliniez puternic acest aspect pentru cititorii noștri: faptul că președintele în funcție nu este de acord cu principiul majorității (14 membri BN (din cei 25) au fost aleși pe lista echipei Barna) arată cât este de neaderent  Dacian Cioloș față de regula de bază a statului de drept – respectarea legii și în speță a democrației – principiul majorității.

3. Dacian Cioloș spune că nu a ,,găsit înțelegere”. Cu alte cuvinte, ca să obțină controlul absolut al partidului, nu a găsit acea majoritate în BN, în alte organisme si organe interne care să ii permită controlul. Așa se face că zi de zi, ceas de ceas, o serie de persoane grupate sub stindardul opoziției interne, au dus un război de gherilă cu tot ce se petrece în USR. O mare parte din aceste persoane, dacă au avut vizibilitate (parlamentari, europarlamentari, consilieri) au avut ieșiri publice în care au susținut manipulări, jumătăți de adevăr, minciuni, insulte și calomnii la adresa altor membri. Marea majoritate a acestor ieșiri publice au însemnat încălcarea Statutului USR.

Alt argument: faptul că din sutele de încălcări de Statut au fost sancționate sub 25 de persoane arată nu uriașul ,,val de excluderi,, – cum au susținut cei deghizați în democrați, ci demonstrează tocmai toleranța, respectul pentru altă opinie și democrația. Mă îndoiesc că la vreun  alt partid din România există un asemenea spirit ce prețuiește libera opinie, curajul de a susține o idee în care crezi.

Înclin să cred că aici este unul din motivele eșecului lui Cioloș: nu a înțeles și nu a acceptat spiritul democratic al USR; oameni tineri, majoritatea cu educație înaltă și venituri peste medie, sunt profund angajați față de valorile și principiile statului de drept și în genere față de sistemul democratic. Fie că sunt, unii, de stânga, fie, că sunt alții, libertarieni, fie că sunt progresiști etc., spiritul democratic este prezent la toți.

Din păcate, Cioloș și cei din jurul lui au practicat, și sunt convins, că vor continua să practice, ipocrizia proprie unor partide vechi (PSD, PNL) ce una spus în spațiul public și alta fac în propria curte. Nici Moise Guran, Andrei Caramitru sau Valeriu Nicolae nu au avut răbdare să facă o cursă de maraton. Nici ei nu au înțeles că politica este nu un sprint, o cursă de viteză în a-ți impune ideile, ci înseamnă muncă asiduă, tenace, zi de zi cu mentalități învechite, deprinderi și obiceiuri moștenite, unele din ele, încă de pe vremea epocii comuniste.

4. Deși afirmă că negocierile sunt soluția pentru a rezolva conflictele, Dacian Cioloș susține că a plecat pentru că a ,,înțeles că șansele de a reforma un partid de care societatea are nevoie sunt inexistente”. Cu alte cuvinte, dorind controlul de tip total, absolut, și neavând șanse nici cu liderii (parlamentari, europarlamentari etc) nici cu baza partidului, Dacian Cioloș și-a luat jucăriile și a plecat să întemeieze acel partid în care va face absolut tot ce dorește.

5. Despre conducerea USR, adică despre colegii care i-au asigurat o pâine de mâncat (dacă cineva nu știe ce venituri are un europalamentar îi voi reaminti că sunt în jur de 10 000 euro pe lună), Dacian Cioloș susține că sunt răzbunători, revanșarzi și au  băgat frica în membrii USR. Cu alte cuvinte, faptul că Drulă sau Barna sunt democrați convinși înseamnă că ei se răzbună pe opoziția internă (pe minoritate) și că îi susțin pe membri să fie democrați cu forța. Hilaritatea acestui argument este absolută.

6. Cel mai clar argument legat de ipocrizia lui Cioloș et co  este dată de faptul că ei au știut că vor pleca încă de acum un an.  Nu au plătit cotizațiile (subliniez: deși europarlamentarii au mii de uro pe lună, nu au dorit să plătească cotizația pentru USR) încă din mai 2021 (trei europarlamentari) sau septembrie-octombrie 2021 (Ciolos și alt europarlamentar) în condițiile în care ei ar fi trebuit să fie suspendați pentru neplată, după șase luni, și desigur excluși din funcțiile de conducere deținute. Faptul că au încălcat Statutul cu bună știință arată că, de fapt, Dacian Cioloș și cei din jurul lui sunt pseudo-democrați. Sunt adepții controlului total, al disprețului pentru norme și legi, cu alte cuvinte sunt orice mai puțin democrați. Este, să recunoaștem, o concluzie tristă, dezamăgitoare.

Partea pozitivă a poveștii este interesantă: USR va fi întărit după plecarea acestui grup, iar societatea română va câștiga deoarece noul partid politic se va poziționa de partea PSD si PNL. Deci, drumul USR pe culoarul pe care aleargă spre modernizarea și europenizarea României este de acum înainte mult mai evident.

Adevărul, 01.06.2022

Linc: https://adevarul.ro/news/politica/dictatura-deghizata-democratie-cazul-ciolos-1_62972b785163ec4271108cb1/index.html