Societatea Leibniz din România solicită creșterea numărului de ore la disciplinele umaniste
– Comunicat de presă –
Membrii Societății Leibniz din România au aflat cu stupoare despre discuțiile ce vizează reducerea numărului de ore la disciplinele Logică, Filosofie, Psihologie din programa de liceu.
În ultimii ani disciplinele socio-umane s-au văzut vitregite de diminuarea continuă a numărului de ore sau eliminarea unor discipline din părți însemnate ale sistemului de învățământ românesc, în condițiile în care societatea contemporană arată, mai mult ca oricând, nevoia acută de științe umaniste.
Filosofia este cea mai veche disciplină academică din sistemul de educație al lumii occidentale, în condițiile în care atât vechii greci cât și romanii au întemeiat pe filosofie întregul sistem educativ, iar, ulterior, din filosofie s-au desprins restul disciplinelor academice. Filosofia asigură tinerilor viziunea despre lume, formarea de atitudini și deprinderi de înțelegere și gândire critică, cultivă respectul pentru valori (morale, epistemice, politice, academice etc) și, în perioada modernă, filosofia contribuie decisiv la stimularea spiritului civic și democratic.
Numai un cetățean informat poate face față, azi, uriașelor manipulări, dezinformări sau destabilizări proprii epocii de răscruce la care se află Europa în vremuri de (post)epidemie și de război. Numai un cetățean care știe ce este binele, adevărul sau dreptatea va fi pregătit să acționeze drept. Numai un cetățean care știe că libertatea este strâns legată de responsabilitate, ce știe că poate fi liber să facă ceea ce dorește cu condiția de a nu împiedica libertatea altuia va fi un cetățean demn al unei societăți democratice.
Societatea Leibnz din România protestează ferm în fața oricărei încercări de diminuare de ore sau de scoatere de discipline socio-umaniste din programa școlară și militează activ pentru mărirea numărului de ore de studiere a Filosofiei (de la o oră pe săptămână la cel puțin două ore la toate profilurile), pentru introducerea studiului Eticii și a Gândirii critice, în spiritul valorilor democratice, europene, la care s-a angajat România prin aderarea la spațiul comun european.
Data,
11.05.2023
Persoana de contact: conf. univ. Adrian Niță
Telefon: 0754 244 249
Comentarii recente