Premiile Leibniz 2023 (pentru 

În scopul stimulării cercetării din domeniul studiilor leibniziene și, în general, din domeniul filosofiei, științei și artei, pentru a se crea condițiile unei educații de calitate, în spiritul irenismului promovat de Leibniz, al toleranței și respectului pentru drepturile omului, Asociația Societatea Leibniz din România a acordat joi, 14 decembrie 2023, la Muzeul de Artă Recentă, premii destinate creatorilor din țară și străinătate.

  1. Premiul Leibniz

Die beste aller möglichen Welten, de Michael Kempe, Frankfurt, Fischer

Motivația juriului: pentru realizarea unei biografii Leibniz actualizate ce pune accent pe prezentarea multiplelor fațete ale gândirii și muncii: pasionat de meserii, filosofie, inventator, matematician, călător și altele, având ca punct de plecare prezentarea a nu mai puțin de șapte zile care reprezintă, în mod magistral, întregul unei vieți.

  1. Premiul Leibniz pentru Filosofie:

Cine sunt eu? Autenticitatea și limitele sale morale, de Daniel Nica, Oradea, Ratio et revelatio

Motivația juriului: pentru realizarea unui studiu doct despre autenticitate și autonomie, ce pune în centru ideea pericolelor înstrăinării care ne pândesc într-o lume aflată mereu în căutare de bunuri materiale, spectacol sau putere, proprii omului modern ca ființă paradoxală ce rămâne aceeași dar se poate înstrăina de sine.

  1. Premiul Leibniz pentru Traducere:

Cristian Bejan, pentru Epictet, Opera omnia, Iași, Polirom

Motivația juriului: pentru realizarea ediției ce cuprinde principalele învățături lăsate posterității de filosoful stoic Epictet, pline de îndemnuri la virtute și spiritualitate, atât de necesare în lumea de azi.

  1. Premiul Leibniz pentru Știință:

Adâncul acestei calme creste, de Bogdan Suceavă, Iași, Polirom

Motivația juriului: pentru punerea în evidență a relației profunde dintre poetica volumului Joc secund (1930), de Ion Barbu, și Programul de la Erlangen, de caracterizare a geometriei pe teoria grupului și geometrie proiectivă.

  1. Premiul Leibniz pentru Poezie

Tot mai multă splendoare, de Alina Purcaru, București, Cartier

Motivația juriului: Pentru felul în care articulează teme care bântuie conștiința omului contemporan într-un discurs poetic sensibil și puternic totodată ce asumă feminismul și ecologismul.

  1. Premiul Leibniz pentru Proză:

Theodoros, de Mircea Cărtărescu, București, Humanitas

 

Motivația juriului: Pentru măiestria cu care creează o istorie fictivă și ficțională din multiple istorii reale, integrând naționalul în universal, și pentru savoarea unică a unei limbi române lucrate cu minuțiozitatea dantelei.

 

Persoana de contact: conf univ Adrian Niță

Email: adriannita2010@gmail.com

Mobil: 0754 244 249