Premiile Leibniz 2023 (pentru
În scopul stimulării cercetării din domeniul studiilor leibniziene și, în general, din domeniul filosofiei, științei și artei, pentru a se crea condițiile unei educații de calitate, în spiritul irenismului promovat de Leibniz, al toleranței și respectului pentru drepturile omului, Asociația Societatea Leibniz din România a acordat joi, 14 decembrie 2023, la Muzeul de Artă Recentă, premii destinate creatorilor din țară și străinătate.
- Premiul Leibniz
Die beste aller möglichen Welten, de Michael Kempe, Frankfurt, Fischer
Motivația juriului: pentru realizarea unei biografii Leibniz actualizate ce pune accent pe prezentarea multiplelor fațete ale gândirii și muncii: pasionat de meserii, filosofie, inventator, matematician, călător și altele, având ca punct de plecare prezentarea a nu mai puțin de șapte zile care reprezintă, în mod magistral, întregul unei vieți.
- Premiul Leibniz pentru Filosofie:
Cine sunt eu? Autenticitatea și limitele sale morale, de Daniel Nica, Oradea, Ratio et revelatio
Motivația juriului: pentru realizarea unui studiu doct despre autenticitate și autonomie, ce pune în centru ideea pericolelor înstrăinării care ne pândesc într-o lume aflată mereu în căutare de bunuri materiale, spectacol sau putere, proprii omului modern ca ființă paradoxală ce rămâne aceeași dar se poate înstrăina de sine.
- Premiul Leibniz pentru Traducere:
Cristian Bejan, pentru Epictet, Opera omnia, Iași, Polirom
Motivația juriului: pentru realizarea ediției ce cuprinde principalele învățături lăsate posterității de filosoful stoic Epictet, pline de îndemnuri la virtute și spiritualitate, atât de necesare în lumea de azi.
- Premiul Leibniz pentru Știință:
Adâncul acestei calme creste, de Bogdan Suceavă, Iași, Polirom
Motivația juriului: pentru punerea în evidență a relației profunde dintre poetica volumului Joc secund (1930), de Ion Barbu, și Programul de la Erlangen, de caracterizare a geometriei pe teoria grupului și geometrie proiectivă.
- Premiul Leibniz pentru Poezie
Tot mai multă splendoare, de Alina Purcaru, București, Cartier
Motivația juriului: Pentru felul în care articulează teme care bântuie conștiința omului contemporan într-un discurs poetic sensibil și puternic totodată ce asumă feminismul și ecologismul.
- Premiul Leibniz pentru Proză:
Theodoros, de Mircea Cărtărescu, București, Humanitas
Motivația juriului: Pentru măiestria cu care creează o istorie fictivă și ficțională din multiple istorii reale, integrând naționalul în universal, și pentru savoarea unică a unei limbi române lucrate cu minuțiozitatea dantelei.
Persoana de contact: conf univ Adrian Niță
Email: adriannita2010@gmail.com
Mobil: 0754 244 249
Comentarii recente