In contextul dezbaterilor publice din ultima vreme, actorul Florin Zamfirescu a avut o intervenție publică în care s-a referit la Putin și Zelenski, Rusia și Ucraina dar și, în general, la contextul politic internațional. Partea mai puțin vizibilă a intervenției a fost cea filosofică.

Invitat la emisiunea moderată de Răzvan Dumitrescu, actorul a prezentat o serie de idei despre contextul politic internațional de după 24 februarie. Lucrul care frapează în toată discuția este cel cu privire la ambiguitatea morală, adică la poziționare: el consideră că ambele părți sunt vinovate, că ,,nimeni nu are dreptate”. Cu alte cuvinte, deși Putin are ceva dreptate, deși Zelenski are ceva dreptate, totuși ,,adevărul este la mijloc”, adică în locul unde mă aflu eu postat, actorul. E un loc privilegiat din care el se poate ridica deasupra evenimentelor mărunte (cum ar fi că rușii sunt frați sau veri cu ucrainenii, sau că ucrainenii nu recunosc drepturile minorităților) și poate să pună mai presus interesul României.

Cu alte cuvinte, acest loc privilegiat este cel al românului patriot, cu dragoste de neam și țară. Are ceva dreptate Putin, are ceva dreptate Zelenski, dar dreptate avem noi românii; dreptatea este de partea noastră. Actorul nu este atât împotriva rușilor, sau împotriva ucrainenilor, dar mai ales este pentru România.

Să vedem acum câteva implicații ale acestui așa-zis patriotism (de fapt, este românism). Dincolo de aspectul evident de naționalism, poziția filosofică susținută de actor este ambiguă și contradictorie. Este ambiguă pentru că lasă impresia că nimeni nu are adevărul, sau, altfel spus, că poți fi și într-o parte și în alta. Deși susține că el, ca român, ar deține adevărul, el are libertatea de a crede în orice dorește. Este o idee, deci poate fi utilizată așa cum dorește. Nu contează nici măcar poziția, explicit afirmată despre faptul că Rusia lui Putin este agresor și Ucraina este victimă susținută de majoritatea țărilor lumii, de ONU sau de Papa de la Roma. Faptul că Rusia este fratele sau vărul Ucrainei nu îi dă dreptul Rusiei să tragă cu tunul sau rachetele și să radă de pe suprafața pământului zone întregi, nici să omoare copii sau să violeze femei, nici să masacreze sute (probabil, mii deja) de oameni. Tot la fel, faptul că Ucraina nu respectă drepturile minorităților nu înseamnă că nu este victimă, nu înseamnă că trebuie să fie ,,pedepsită” cu invadare și cu război.

Ciudățenia poziției susținute de Florin Zamfirescu se vede și mai clar dacă privim dinspre locul acestei așa zise poziționări – proprii românului (românismului, mai precis; este o poziție aproape identică cu cea susținută de actorașul extremist satanist Puric). Zamfirescu susține că nimeni nu are dreptate și că, simultan, el (Florin Zamfirescu) are dreptate. Această propoziție arată contradicția în care se află aruncat actorul pensionar după ce a fost, pesemne, manipulat de discuțiile post-moderniste din societatea românească a ultimelor 2-3 decenii. După postmoderni, adevărul nu există, sau dacă există, este ceva relativ, deci e clar că nu există, oricum am privi – vezi celebrele sintagme ,,post-adevăr”, ,,post-metafizică”, ,,post-literatură” etc).  Florin Zamfirescu, atunci când se referă la alții, susține să nu au dreptate, iar când se referă la sine, susține că există adevăr, și că el este deținătorul adevărului.

Acest relativism epistemologic și simultan absolutism epistemologic, vizibile din avion, au consecința că îi permit actorului să critice orice, să admită tot ce vrea el, să refuze o poziționare responsabilă și să aleagă o libertate iluzorie. Ambiguitatea morală determinată de ambiguitatea filosofică o vedem din plin în ultimii ani din toate discuțiile publice despre existența/non-existența virusului, vaccinare/nevaccinare, certificat/anti-certificat etc. Vedem cum înțelegerea eronată a unor idei filosofice, și vehicularea lor iresponsabilă în societate (în principal, de cei interesați să semene furtună – cum e cazul partidului extremist AUR sau a unor oameni politici nocivi și iresponsabili, cum este Rafila) conduc la poziționări ambigue și autocontradictorii.

Adevărul, 06.05.2022

Linc: https://adevarul.ro/news/politica/actorulflorin-zamfirescu-adevarul-1_6274ee8c5163ec42711cc3ef/index.html