Mitingul din 10 august 2018 va rămâne, în mod cert, în memoria colectivă a tuturor românilor. Anunțat de multe luni drept miting al diasporei, cu estimări de participare record, mitingul s-a transformat în violență, gazare, tunuri de apă și o impresie că Bucureștiul este în război.

Există câteva lucruri certe, recunoscute de toți, inclusiv de televiziunile de casă (Antena 3): majoritatea oamenilor, 99 la sută, 99,99 la sută din participanți au fost pașnici, și-au scandat nemulțumirea față de corupție, față de ilegalități și abuzuri; protestatarii au venit să ceară ca România să fie o țară ca afară și pentru ca oamenii politici să înceteze să se comporte ca stăpâni pe propria moșie.

Din păcate, încet-încet un număr mic de persoane au început să arunce cu peturi în jandarmi. Fiind agresați și provocați aceștia au simțit nevoia să folosească gaze și tunuri de apă. Partea finală a protestului (de după ora 21) arată violențe crescute, confruntări, bătăi, zeci de oameni ajunși la spital, câțiva jandarmi bătuți și răniți, iar la final (după ora 23), Bucureștiul arată ca în război.

Interpretarea acestor fapte a fost diferită. Posturile Realitatea TV și Antena 3 au susținut inițial că e vorba de un mic număr de persoane violente, probabil huligani din galerii, care vor scandal. În momentul în care a venit dezmințirea de la galerii, această interpretare a căzut. Realitatea TV susține că cei 20 cu cagulă sunt huligani sau grupări violente venite pentru a deturna mitingul. Antena 3 susține că e vorba de oamenii lui Iohannis, sau de persoane din USR sau alte partide opoziție care vor să dea o lovitură de stat.

Indiferent de interpretări, întrebarea fundamentală rămâne: cine sunt cei 20-30 de persoane cu cagulă, care nu au fost extrași (izolați) de către jandarmi, conform legislației în vigoare, pentru ca să se asigure posibilitatea celorlalți manifestanți să protesteze pașnic? De ce jandarmii au folosit violență în mod nejustificat, căci ,,atacul,, unor huligani cu peturi nu cerea nicidecum gaze și tun de apă? De ce jandarmii au avut la ei arme de foc (căci s-au ,,pierdut” 3 arme în aceste confruntări)?

În plus, faptul că instituțiile de apărare și ordine știau cu mult înainte că vor fi violențe arată alte câteva lucruri ciudate. În primul rând, nu au fost împiedicați cei 20 de caguliști, ba chiar, aș spune, dimpotrivă, au fost lăsați să se poarte violent complet în voie. Jandarmii au dat cu gaze pe oameni pașnici, pe copii, femei și bătrâni, iar de caguliști nu s-au atins. Mai rău, jandarmii au băutut zeci pe persoane, băgate în spital, dar nici un singur cagulist.

În al doilea rând, dacă s-a știut că vor fi violențe, dacă persoanele violente se vedeau clar, din avion, cum aruncă cu peturi, pietre, ulterior, cum dau foc etc, care este explicația pentru care nu au fost identificați? Să nu uit un lucru semnificativ: purtătorul de cuvînd al Jandarmeriei a spus la un moment dat ,,persoane necunoscute”; deci, ei știau cine participă, dar că au fost și unele persoane pe care instituțiile de forță nu le cunoșteau. Dacă știau cine sunt cei violenți, de ce nu au luat măsuri împotriva lor? De ce le-au permis să se manifeste?

Se conturează astfel două imagini complet diferite, construite de televiziuni opozitive: după unii, cei care au deturnat un miting pașnic sunt niște golani și huligani (poate, chiar, plătiți de PSD), după ceilalți, cei care au fost violenți sunt puși (plătiți) de președinte și/sau de partidele de opoziție.

În ambele interpretări ale violențelor mitingului avem caguliști infiltrați care au reușit să deturneze un miting complet pașnic. Sute de mii de oameni au venit să protesteze împotriva corupției, sau, altfel spus, pentru apărarea statului de drept, iar o masă mică de persoane (câteva zeci) au făcut încontinuu provocări, violențe, distrugeri, bătăi. După prima interpretare, deturnarea mitingului de către PSD ar fi extrem de plauzibilă, căci mitingul era împotriva lor. PSD ar fi avut de pierdut (la capitolul imagine, desigur), dacă mitingul ar fi fost pașnic, dacă oamenii ar fi strigat lozinci și atâta tot. Ar fi pierdut cei corupți, cei asociați în diferite forme de supt bani publici, ar fi pierdut sute de mii sau milioane de lei cei din clasa oligarhică, ar fi pierdut interlopii și cei pasibili de a merge la închisoare sau pur și simplu cei penali.

După a doua interpretare, deturnarea mitingului de către Iohannis sau opoziție este o ipoteză slab susținută de argumente: opoziția este interesată să protesteze, să arate că nu e de acord cu corupția, cu abuzul de putere și alte matrapazlâcuri făcute de cei de la putere. Pentru ce să vrea USR violență, când era esențial pentru USR că oamenii au venit să strige exact ce pretinde USR: fără penali în funcții publice?

Opinia publică cere imperativ instituțiilor statului lămuriri la toate aceste întrebări, dar și la multe altele. De aceste răspunsuri depind multe din acțiunile viitoare și, mai ales, depinde statutul României de membru al Uniunii Europene și al NATO sau nu. Este inadmisibil să se folosească gaze și tun de apă la un miting cu sute de mii de persoane și 20 de huligani. Este inadmisibil să consideri propriul popor inamic și să folosești gazele, pulanul și armele la un miting cu o sută de mii de oameni. Imaginile de aseară târziu au făcut deja înconjurul globului, iar toată lumea civilizată realizează că e ceva putred în democrația din România.

(Adevărul, 11 august 2018)