De câteva luni, premierul României, Florin Cîțu caută responsabili privind eșecul campaniei de vaccinare în alte locuri decât cele în care ar trebui să caute – adică în curtea Guvernului. Voi enumera câteva declarații și apoi voi prezenta ideea că Guvernul României are o foarte mare responsabilitate cu privire la eșecul campaniei de vaccinare.

Pe data de 10 aprilie, premierul Cîțu declara relaxarea restricțiilor, deși țintele vaccinării (5 milioane de oameni până la 1 iunie, respectiv 10 milioane până la 1 august) nu puteau fi atinse.

Ulterior, în septembrie, după ruperea coaliției, premierul pasează vina exclusiv pe USR, care ar fi făcut jocul partidului extremist anti-vaccinist AUR (pe 9 septembrie).

O atitudine eronată are și atunci când declară (pe 27 septembrie) că România are probleme cu campaniile anti-vaccinare – în sensul că responsabilitatea eșecului propriei campanii de vaccinare ar ține de cei care propagă anti-vaccinarea. În forma sa incoerentă, a declarat că acestea sunt făcute de ani de zile (??) și că este greu să le demontezi în câteva luni. Premierul ar avea dreptate, dacă Guvernul, sau el, ca șef al campaniei de vaccinare, ar fi încercat măcar să le demonteze. Simpla repetare a ideii că vaccinul salvează vieți nu era convingătoare pentru 60-70 la sută din populație.

Cea mai interesantă declarație cu privire la responsabilitatea Guvernului vine pe 23 septembrie. Întrebat de ziariști dacă se simte vinovat că nu merge campania de vaccinare, premierul răspunde (tot în stilul lui incoerent, agramat) că ,,eu nu sunt o firmă de advertising, ceea ce poate face Guvernul, am făcut”.

Într-adevăr, premierul Cîțu, și Guvernul ca întreg (trebuie bine subliniat acest aspect: nu Ministerul Sănătății conduce campania de vaccinare, ci Guvernul României) au girat și girează o campanie ce costă bugetul României câteva milioane de euro ca să se facă de fapt ne-vaccinare. La radio, tv și presa scrisă au fost puse în circulație mesaje nu numai ambigue cu privire la vaccinare, ci de-a dreptul contrare vaccinării – așa cum am arătat deja în textul Alege să te vaccinezi?, din Adevărul (linc: https://adevarul.ro/news/societate/alege-vaccinezii-1_618f70a45163ec42717d14cd/index.html).

Premierul ar trebui să înțeleagă că, deși nu este firmă de advertising, a semnat contracte pentru firme de advertising care au realizat clipuri cu mesaje ce promovează ne-vaccinarea. Desigur, cineva ar putea susține că premierul Cîțu nu are capacitatea de a înțelege diferența dintre propoziția ,,Alege să te vaccinezi acum” – susținută în clipul Guvernului, și ,,Mergi să te vaccinezi acum”. Dar are numeroși consilieri, cunoștințe sau prieteni, ca să nu mai vorbesc de firma lui de publicitate care ar fi trebuit să realizeze că în nici o țară din lume nu se promovează alegerea de a te vaccina, în locul promovării vaccinării.

Este complet eronat că Guvernul a făcut tot ce se putea face pentru ca vaccinarea să nu fie la nivelul la care este de multe luni (la coada Europei). Dimpotrivă, Guvernul a făcut tot ce se putea face, pe milioane de euro, fie din neștiință, fie din prostie, fie din interes, fie din slăbiciune – asta numai justiția ar putea proba, ca vaccinarea să eșueze și mii de oameni să moară din cauza coronavirusului. Datele sondajelor arată cum, după apariția vaccinului, rata de refuz în România era situată în media europeană. Ulterior, pe măsură ce a trecut timpul, inclusiv după debutul așa-zisei campanii a Guvernului, rata de refuz a crescut. Faptul că azi ne aflăm la coada Europei este responsabilitatea morală și juridică nu numai a partidului extremist anti-vaccinist AUR, a liderilor de opinie iresponsabili ce promovează informații false, nu numai a măsurilor lipsite de fermitate, consistență și susținere științifică (a se citi: a amestecului politicienilor în campanie) luate de autorități, nu numai a declarațiilor de relaxare susținute de premier și președinte, dar și, sau mai ales (după opinia mea) a campaniei publicitare dusă de Guvernul României.

(Adevărul, 17 nov 2021, linc: https://adevarul.ro/news/societate/guvernulromaniei-promoveaza-milioane-euro-ne-vaccinarea-1_6194a93c5163ec4271a2e69f/index.html)