Adevărul, 01.11.2018

linc: https://adevarul.ro/news/politica/justitia-sitragedia-sa-1_5bdab931df52022f750f2323/index.html

În perioada în care în România se comemorează trei ani de la tragedia din clubul Colectiv, în Parlamentul României s-a discutat moțiunea depusă de opoziție împotriva ministrului justiției, Tudorel Toader. Deși previzibil, rezultatul respingerii moțiunii prilejuiește reflecțiile de față.

Ne aflăm la trei ani de la un incendiu în care au pierit (în flăcări sau, ulterior, în spitale) 64 de persoane. Corupția ce se află la baza întregii povești a fost una din cauze. Mândria, prostia, lipsa de responsabilitate și de implicare au fost alte cauze. Dar, dintre toate cauzele, cea mai de neiertat este aceea prin care factori de decizie (miniștri, ministrul sănătății, Prim-ministrul României) au susținut că spitalele românești au capacitatea de a primi și trata pe bolnavi. Ulterior, din cauza infecțiilor din spitalele românești, mulți tineri lispiți de șansa de a fi tratați în spitale europene s-au stins. Comportamentul iresponsabil, criminal al miniștrilor și guvernului ce au luat măsura netrimiterii bolnavilor în străinătate încă din prima clipă nu a fost sancționat nici până azi. Iar această lipsă de sancționare este legată de faptul că la Colectiv (și de atunci încoace) a fost incendiată și justiția, dreptatea și statul de drept în România.

Faptul că premierul Dăncilă nu a avut ce spune la o simplă întrebare confirmă un trist adevăr: autoritățile nu au făcut nimic de atunci, mai mult, au contribuit decisiv la înrăutățirea situației. Spitalele sunt la fel de murdare, la fel de pline de viruși și bacterii. Sistemul juridic e la fel de ineficient, la fel de nedrept, ba chiar mai rău, decât acum trei ani.

Toată opinia publică cunoaște obediența responsabililor din justiție, inclusiv Comisa de la Veneția, inclusiv Parlamentul European și celelalte instituții europene. Numai guvernul României se preface că nu știe că justiția șchioapătă. Numai oficialii și coaliția de guvernare se prefac că nu văd că justiția a devenit nu oarbă (căci așa ar trebui să fie într-un stat de drept), ci lipsită de brațe și organe, ba chiar, de corp și de spirit.

În incendiul de la Colectiv au pierit nu numai tineri minunați, dar și, la fel de grav, au murit speranțele într-o țară democratică, s-au stins mugurii statului de drept. În trei ani nu s-a făcut nimic (nici pentru a se cunoaște adevărul, nici pentru a se remedia deficiențele, nici pentru a ne feri de incendii, nici pentru a se dezinfecta spitale, nici pentru a se respecta legislația) căci statul de drept nu mai există. În lipsa sa, este imposibil să se facă ceva, eventual se face în mod arbitrar, uneori, în anumite situații. Dar a avea stat de drept nu este este echivalent cu ,,a avea uneori stat de drept”, ci este nevoie ca totul să fie armonic în această direcție.

Chiar dacă nu schimbarea lui Tudorel Toader este soluția, faptul că el a rămas în funcție după ce a pus justiția în genunchi, arată care sunt intențiile coaliției de guvernare. Totodată, situația de azi a României cere urgent și decisiv sprijin de la instituțiile europene. O România slabă, nedemocratică, lipsită de stat de drept e un pericol major la adresa Uniunii Europene, a păcii și stabilității pe întregul nostru continent.