Desfășurat joi la Helsinki, Congresul Partidului Popular European (PPE), s-a încheiat cu desemnarea lui Manfred Weber, previzibilă de altfel, drept candidat al popularilor pentru președinția viitoarei Comisii Europene. Weber a câștigat, extrem de clar, în fața finlandezului Alexander Stubb (cu 492 de voturi la 127), de partea sa fiind inclusiv voturilor reprezentanților din România, adică PNL și UDMR.

Știrea despre desemnarea lui Weber este departe de a fi o știre exotică, deoarece vine într-un context european și global extrem de complicat. Dintre provocări, creșterea numărului euroscepticilor este printre cele mai semnificative. Să nu uităm nici că Uniunea are dușmani atât în interior cât și în exterior, că se luptă cu știri false și cu manipulare, că există probleme în ce privește ieșirea Marii Britanii din Uniune (și, în general, cu tot ce este legat de Brexit), dar și în relația cu marele său aliat SUA.

Este evident că viitorul Parlament European și viitorul guvern (Comisia Europeană) au nevoie de noi obiective, de noi strategii care să conducă la întărirea Uniunii. Dintre măsurile preconizate a fi luate de către viitorul președinte al Comisiei (desigur, în caz că popularii vor câștiga alegerile din mai 2019), trei mi se par a fi cele mai importante: trecerea de la sistemul de luare a deciziilor prin unanimitate la cel clasic, adică majoritar; crearea de mecanisme care să permită respectarea deciziilor politice de către toate statele membre; crearea de mecanisme care să asigure respectarea statului de drept și a valorilor și principiilor fundamentale ale Uniunii de către toate statele membre.

Un aspect extem de importanat al întregii discuții despre întărirea Uniunii Europene, și pentru ca aceasta să devină un actor global (,,un gigant politic” în termenii lui Weber), vine dinspre educație și cultură. Uniunea are nevoie de instrumente mai puternice, mai eficiente în domeniul educației și culturii, căci acestea au rol preponderent pentru crearea și consolidarea identității europene. Fără a se elimina sau limita specificul național, europenismul înseamnă cultivarea încrederii în valorile comune, asumarea identității culturale și patrimoniale a Europei, protejarea și promovarea diversității culturale și lingvistice, conservarea patrimoniului cultural etc. Cultura europeană este azi, și trebuie să fie, ceea ce Noica spunea cu patru decenii în urmă, un model cultural, căci este bazată pe schema unu-multiplu, adică unitate în diversitate. Acest unu-multiplu al culturii europene poate structura din interior atât pe noi, ca mândri cetățeni europeni, cât și pe cei care trăiesc în alte spații economice, sociale și culturale.

 

Adevărul, 9 noiembrie 2018

Linc: https://adevarul.ro/news/politica/manfred-weber-nevoiade-intarire-uniunii-europene-1_5be60357df52022f75511110/index.html