Se vorbește tot mai des în ultimele săptămâni despre faptul că Florin Cîțu a împins PNL în brațele lacome, lipsite de scrupule ale PSD. Dar se uită că această coaliție este firească în condițiile în care cele două partide au fost împreună la guvernare multă vreme, că există membri care au pendulat între un partid și altul, că există asemănări ideologice și doctrinare etc. Ceea ce vede puțină lume este că monstruoasa coaliție nu este între PNL și PSD, ci între PNL și AUR.

Am analizat de mai multe luni, din punctul de vedere al comunicării publice, discursul public al liderilor AUR, comunicările de pe mijloacele sociale, postări sau comentarii și am ajuns la câteva concluzii pe care le voi schița în acest text. Ideea de bază este frapantul paralelism între agenda publică, politică a guvernanților și mijloacele de ripostă ale grupului extremist anti-sistem (denumesc în acest fel pe cei care au manifestat împotriva virusului, apoi împotriva măștii, apoi împotriva vaccinării, apoi împotriva certificatului verde). Voi exemplifica cu două-trei cazuri: campania împotriva lui Vlad Voiculescu, campania împotriva USR și, în fine, alianța PNL-PSD. În fiecare din aceste momente, impulsul a plecat de la guvernanți (de multe ori, de la premier), urmați de PSD, ce au pus tunurile fie pe Voiculescu, fie pe USR. Criticile făcute de grupul anti-sistem pe mijloacele sociale au fost mult mai acide, mai distructive, deoarece, adesea, forța argumentului a fost înlocuită cu argumentul forței. Prezența zilnică, ceas de ceas, la televiziunile anti-vacciniste a unor mesaje sau titluri ce conțin informații false, ironii, decredibilizare sau simple calomnii au contribuit imens la realizarea scopului propus – îndepărtarea din guvern a lui Voiculescu, respectiv a USR.

               O aparentă liniște s-a instaurat imediat după 7 septembrie, când miniștrii USR și-au depus demisiile. Atacul PSD și AUR s-a concentrat apoi pe certificatul verde. Nu s-a mai insistat pe ne-vaccinare, ci pe faptul că certificatul ar încălca drepturi și libertăți. Tărăgănarea discuțiilor cu privire la certificat a contribuit, după cum bine se știe, la scăderea dramatică a ritmului vaccinării. Căzută la un vot în Parlament, legea ar fi putut oferi o oază de normalitate în privința limitărilor dezastrului provocat de pandemie în România.

               Nu este deloc întâmplător că Florin Cîțu a preluat ideea anti-certificatistului Rafila (reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății (!?); propus ministru al Sănătății (!?)) și a decis sistarea discuțiilor și mecanismelor legislative cu privire la adoptarea certificatului verde in România.

               Această victorie a grupului extremist anti-sistem a decis apoi scoaterea din pălărie a ideii testării masive. Deși nu există teste, nici mijloace tehnice, nici medici, nici infrastructură, deși nu există nimic, monstruoasa coaliție PNL-PSD-AUR anunță cu surle și trâmbițe că se trece la testare masivă, inclusiv in școli – o măsură cerută de toată societatea civilă încă de la începutul pandemiei.

               Această gură de oxigen pentru anti-sistemiști are ca o consecință sinistră faptul că azi certificatul verde este un fel de glumă în România.  Unele magazine și instituții solicită certificatul verde. Persoanele  vaccinate îl arată și pot avea acces liber. Cei nevaccinați nu au ce arăta, dar pot răspunde că nu există legislație, nici sancțiuni dacă nu au certificat verde, astfel încât a solicita certificatul de la un anti-vaccinist este echivalent cu a-i solicita să fii injuriat și calomniat.

               Această sumară imagine a contextului pandemic românesc arată cu claritate cum o parte din ideologia PNL s-a intersectat cu o parte din ideologia PSD ce vine exact în acord cu interesele promovate de partidul extremist AUR. Faptul că reprezintă în jur de 10 la sută din populație, acest grup este deosebit de vocal și lasă impresia că este de o mărime mult mai mare. Pericolul monstruoasei coaliții PNL-PSD nu este in uniunea în sine, după cum am spus deja, ci în plierea peste ideologia extremistă susținută de AUR – cei 10 la sută sunt comuni celor trei grupări politice, iar acest lucru este deosebit de grav pentru democrație. Ideile promovate de anti-vacciniști sunt antidemocratice, susținându-se respingerea valorilor comune ale Uniunii Europene, respingerea separației puterilor, a statului de drept, a pluripartidismului și multe altele. Ei ascund aceste idei sub faldurile ideii că vaccinul (sau certificatul) ar induce incălcări de drepturi și libertăți. Oricine poate constata aceste aspecte citind comentariile și postările de pe mijloacele sociale.

               Coaliția guvernamentală PNL-PSD, odată intrată în acțiune, va consfinți victoria contra certificatului verde. Grupul anti-sistem va lua o mică pauză și apoi se va concentra pe altceva (probabil, pe faptul că USR este responsabil de pandemie) care să conducă în fapt la prelungirea pandemiei în România și deci la prelungirea războiului la care este supusă populația. Faptul că zilnic moare un sat nu este un motiv de îngrijorare pentru acest grup iresponsabil. După ei, oamenii nu mor de virus, ci din cauza sistemului, a medicilor sau a vaccinului.

               Așa cum se știe de multă vreme, înainte de a cuceri un inamic, este suficient să-l dezbini. Asta fac de doi ani cei din AUR, acum ajutați de coaliția guvernamentală PNL-PSD.

(Adevărul, 24.11.2021; linc: https://adevarul.ro/news/politica/monstruoasacoalitie-1_619dfd825163ec4271e5de85/index.html)