Cazul Djokovici reține atenția întregului mapamond, mai ales că este vorba și despre poziționarea pentru sau contra vaccin. Din păcate, cazul nu este despre a fi pentru sau împotriva vaccinului, ci arată câteva aspecte care ar trebui să ne îngrijoreze pe toți, fie că suntem vacciniști, fie nevacciniști.

În primul rând, este corect că Djokovici are toată libertatea de a nu se vaccina; este liber să ai ce decizie dorește, să facă tot ce dorește el să facă. Deși este o mare vedetă, multimilionară, are aceleași drepturi și obligații ca orice om.

Problema se complică imediat ce trecem la nivel internațional: unele reguli sau legi din țara sa natală, Serbia,nu sunt identice cu reguli sau legi din alte țări. Faptul că Australia are o politică mai fermă cu privire la vaccinare are consecința că, dacă vrei să joci tenis la Turneul de mare șlem, a nevoie să fii vaccinat atunci când pășești pe teritoriul Australiei. Poți fi nevaccinat de la Belgrad la Melbourne, dar vaccinat imediat ce pui piciorul pe teritoriul Australiei.

Este evident că totul se putea termina aici: dacă el ar fi dorit cu adevărat să joace tenis, ar fi mers să se vaccineze. Dar e clar că nu a dorit, ci a vrut să arate că nu îl interesează regulile, că le poate ocoli, sau, mai grav, că le poate încălca.

În al doilea rând, chiar dacă a obțnut o scutire (o excepție de la regula vaccinării), dovezile prezentate au ridicat serioase semne de întrebare. Australienii au motive să considere că adeverința de trecere prin boală este falsă, câtă vreme sportivul nu a fost in carantină între 16 și 30 decembrie. Așadar, dacă ar fi fost adevărat că el a avut covd, nu ar fi trebuit să fie la antrenament, la interviu, ba chiar, prin Spania.

Vedem aici miza cazului (și pericolul uriaș pentru sârb): dincolo de pro sau contra vaccin, a face declarații false înseamnă a fi sancționat penal. Mai mult, trimis la pușcărie nu va fi un om obișnuit, ci o celebritate multimilionară.  Miza cazului este mult mai complicată decât simpla pozițonare pro sau contra vaccin, căci trimite la problematica pentru sau contra statului de drept.

În al treilea rând, cazul ridică o serioasă și gravă meditație cu privire la relația stat-individ: ce înseamnă stat de drept? Este stat de drept Serbia, fără obligația vacinării, sau Australia ce susține obligația vaccinării? Cât de puternic trebuie să fie statul ca să aibă capacitatea de a impune legile, dar, simultan, cât de ușor ar trebui să fie ca să nu il strivească cu greutatea sa uriașă pe simplul individ?

Aici intervin concepțiile, ideile, convingerile sau ceea ce aș putea numi filosofia de viață. Dacă Djokovici (sau familia lui) consideră că un stat care aplică ferm propriile legi este un stat absolutist, dictatorial, atunci el are voie să nu se supună. Încearcă să scape cu viață de sub puterea uriașă a acestui stat ce îl copleșește.

Dar lao privire mai atentă, ce observi?  Australia este fermă nu pentru a-și ucide cetățenii, ci pentru a-i apăra de moartea provocată de covid. Cu alte cuvinte, a nu voi să respecți regulile impuse de protecția în fața coronavirusului înseamnă de fapt a voi să faci rău ție, familiei sau concetățenilor tăi.

Printre învățăturile acestui caz (aflat în derulare; nu sunt semne că s-ar încheia înainte de data începerii turneului – 17 ianuarie 2022) se află și ideea că începutul de secol și mileniu nu trebuie nicidecum să stea sub semnul revoltei sau revoluției. Omenirea a depășit demult această epocă adolescentină. Acum avem nevoie de armonie și înțelegere. Ambele părți aflate în conflict au nevoie să se înțeleagă una pe alta și să se accepte una pe alta. În cazul de față, statul de drept este o regulă sfântă de culturii și civilizației europene. Fiecare dintre noi avem tot atâte drepturi pe câtă responsabilitate avem. Libertatea trebuie văzută că merge mână în mînă cu responsabilitatea. Așa cum nu se poate să fii liber fără responsabilitate (ar însemna să se ajungă la haos si anarhie), tot la fel, nu se poate să avem numai responsabilitate, dar fără libertate (ar însemna dictatură).

Închei cu un îndemn: dragă Nole, mergi să te vaccinezi dacă vrei să joci luni tenis pentru că exact asta îți va demonstra ție că ești un om liber: obligația morală de a te vaccina nu îți încalcă libertatea. Dimpotrivă. Arată că ești o  ființă liberă și responsabilă.

Adevărul, 12.01.2022

Linc: https://adevarul.ro/news/eveniment/nolemergi-vaccinezi-1_61deb2b75163ec42719cd0b2/index.html