Una din consecințele aducerii PSD la guvernare, fie că președintele Iohannis a intuit, fie că nu (în sensul că a fost pur și simplu ghidat de ,,șoptitori”) este că acum vedem instaurată de-a lungul și de-a latul țării o suspectă liniște. Care să fie explicația faptului că actuala coaliție PSD-PNL-UDMR, sprijinută de AUR este atât de blândă? De ce vor cu orice preț să nu supere pe nimeni?

Am aflat zilele trecute că Premierul României, Nicolae Ciucă, și ministrul sănătății, însuși certificatistul suprem Rafila, au avut consultări cu reprezentanții cultelor religioase. Cei din urmă au cerut neintroducerea obligativității certificatului covid pentru participanții la slujbele religioase (în comunicatele oficiale nu se arată că, de fapt, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au cerut așa ceva; pentru Biserica Catolică nu este nevoie de asemenea cerință). Cei dintâi au reamintit de nevoia de protecție colectivă și de nevoia de salvare de vieți.

            Cu toate acestea, pentru cine citește printre rânduri cele declarate de oficiali, este extrem de limpede că introducerea certificatului covid se îndepărtează tot mai mult de România. Departe de a dori cu adevărat să introducă certificatul covid, departe de a dori cu adevărat să ia măsuri ferme și eficiente (așa cum fac toate țările civilizate din lume), guvernanții merg la consultări, culmea, exact cu cei mai vajnici reprezentanți ai credinței în inexistența virusului, cei mai aprigi dușmani ai măștii sau cei mai lipsiți de înțelegere cu privire la rolul unui certificat covid.

Vedem cum coaliția de la guvernare vrea cu orice preț să generalizeze o liniște ce urmează zgomotosului USR: perceput (pe bună dreptate) drept singurul partid ce a dorit implementarea unor măsuri ferme și eficiente atât cu privire la covid cât și, în general, cu privire la modernizarea României, înlăturarea USR a prilejuit o mare bucurie nu numai pentru PNL, dar mai ales pentru PSD și AUR.

Acesta este contextul în care, privind dinspre cetățeni, liniștea înseamnă blazare. Sătui de corupția clasei politice, românii au mai primit o dezamăgire cruntă dată de destrămarea curcubeului PNL-USR. Pentru cei care mai sperau că România ar putea să se însănătoșească printr-o coaliție anti-corupție, această dezamăgire a reprezentat exact picătura ce a umplut paharul blazării și dezamăgirii. Să nu ne mirăm că asistăm din nou la un val de emigrare spre zări mai cinstite și în care munca (nu hoția) se află răsplătite.

Dacă privim dinspre coaliția de guvernare, liniștea este și mai grăitoare; după mine, este chiar asurzitoare. Este exact ca țipătul de neauzit al unor miei jupuiți (exact la fel cum apare acesta în visul eroinei principale din cartea și filmul omonime). România se află la ora actuală în situația de a fi zilnic jupuită exact de lupul care, până mai ieri, jefuia și prăduia. PSD la guvernare nu este altceva decât a pune lupul să jupuie zilnic bugetul, să sfâșie valorile și principiile democratice, să terfelească bunul simț și dreptatea, să ucidă chiar și ultima picătură de speranță într-o Românie cinstită.

(Adevărul, 3.12.2021; linc: https://adevarul.ro/news/politica/presedintele-iohannis-tacerea-mieilor-1_61a9db375163ec4271310a29/index.html)