Sunt mai multe luni de când Guvernul României se află în război cu cetățenii României și cu țara ca întreg. Nu este vorba despre preocuparea unei singure persoane, așa cum susțin mulți, ce ar dori să-și acopere fărădelegile, și care ar dori să dărâme tot ce ține de independența justiției, ci am în vedere o preocupare constantă, prezentă la toate nivelurile și pusă în operă de câteva zeci sau sute de persoane cu funcții.

Culminația acestui război apare în plină lumină în aceste zile, când instituțiile statului lucrează pe față împotriva intereselor României: am în vedere că ieri, Codruta Kovesi a fost citată în calitate de suspect la inspecția pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Deși nu se cunosc date despre acuzații, dosar etc, faptul că audierea are loc vineri arată că Guvernul încearcă din răsputeri să se opună candidaturii Codrutei Kovesi pentru funcția de procuror european. Faptul este perfect explicabil, având în vedere teama infractorilor de Kovesi, care, nu cu multă vreme in urmă, a fost înlăturată abuziv de la conducerea DNA.

Vedem cum instituțiile statului, Guvernul României, în loc să fie mândre că ar fi posibil ca un român să ocupe o onorantă funcție europeană, fac tot posibilul pentru a se împiedica această candidatură. Să spunem, pentru cine nu cunoaște contextul, că prezența ei pe lista finală, alături de un procuror din Franța și altul din Germania, s-a produs ca urmare a unor proceduri anterioare, în care o comisie independentă (subliniez: independentă) a analizat toate dosarele depuse și apoi a avut audieri cu toți candidații. În urma acestor proceduri, Kovesi a acumulat punctajul cel mai mare. Trebuie bine subliniat că prezența pe prima poziție nu s-a datorat unor aspecte politice, respectiv nu s-a datorat vreunui sprijin politic venit de la un partid sau altul european, căci nici Parlamentul European, nici Comisia nu au fost implicate în procedura de selecție.

Partea politică abia acum stă să înceapă, adică o dată cu audierile în Parlamentul European și în Comisie, procedurile devenind transparente, publice, adică politice. Exact în acest context, ar fi fost normal ca instituțiile românești să o sprijine, sau, în caz că nu o agreează pe Kovesi, să aibă decența să nu se împotrivească.

Sunt convins că guvernanții vor declara azi că totul este o concidență, că nu există nici o legătură între audirerea sa de vineri și audierile de săptămâna viitoare din instituțiile europene. Nimic mai fals: de câteva zile Guvernul și miniștrii săi au adus în discuție situația Codrutei Kovesi. Mai mult, acuzele de abuz in serviciu și celelalte au fost deja analizate în anii anteriori iar dosarele respective s-au închis. În caz că acum e deschis un alt dosar, fără legătură cu cele anterioare, este inexplicabilă urgența cu care ea a fost chemată la audieri.

Un alt fapt care susține ne-coincidența este dat de recente declarații ale persoanelor cu funcții; în special ministrul Tudorel Toader a declarat recent că nu el va lua decizia de a o sprijini sau nu pe Kovesi, ci primul ministru, dar că, totodată, este nevoie de cunoașterea ,,realității juridice”. Cu alte cuvinte, instituțiile europene care o doresc pe Kovesi ca procuror șef european nu ar cunoaște situația din România. Europenii o știu pe Kovesi drept bun specialist și integru moral iar realitatea, susține Toader, ar fi alta: Kovesi nu este nici bun specialist, nici nu dă dovadă de integritate morală.

Așadar, înainte de a se deschide dosarul (subliniez: înainte) și de a fi chemată la audieri, Tudorel Toader a declarat că știa ceva care ar putea să o implice pe Kovesi și care s-ar dovedi un argument împotriva candidaturii. Adică, fabricarea unui dosar. Nu cumva totul seamănă a dictatură bolșevică, când, în anii 50, se fabricau dosare celor care erau împotriva comuniștilor?

Realitatea de care vorbește Tudorel Toader și Guvernul României nu este, din păcate, un simplu concept filsofic. Nu deosebiri filosofice sunt în chestiune în cazul de față între Guvern și instituțiile europene. Dacă ar fi așa, comentatorul ce scrie aceste rânduri ar putea să rezolve simplu chestiunea. Din păcate, realitatea guvernanților ține de jumătăți de adevăr valabile pentru infractori, hoți și pentru toți cei certați cu legea în România.  Guvernul se află în plin război cu toți cei care trăiesc și muncesc corect și cinstit, cu toți cei care iubesc adevărul și dreptatea, cu toți cei care susțin statul de drept și independența justiției. Guvernul României se află în plin război cu România.

 

Adevărul, 14.02.2019

Linc: https://adevarul.ro/news/politica/razboiulguvernului-romania-1_5c651bb8445219c57e2183ce/index.html