Am scris în textul meu de acum câteva zile că România începe să arate diferit de Uniunea Europeană. Sub conducerea unor politicieni care nu respectă statul de drept, care nu dau pe democrație sau libertate nici cât pentru o ceapă degerată, România a luat-o încet dar sigur pe un drum anti-european. Această lipsă de aderență la valorile pe care s-a construit Uniunea Europeană va face să fim nu numai izolați, dar și să plătim scump eșecul nostru politic.

Faptul că nu România ar trebui pedepsită pentru o responsabilitate ce ține de guvernanți a fost deja înțeles de către toate instituțiile europene. Totuși, problema rămâne: cu un guvern anti-european ce promovează încetarea statului de drept și a democrației, România nu poate conduce o instituție europeană cum este Consiliul Uniunii Europene. Nu de remanieri este vorba în această discuție, ci de schimbarea guvernului prin alegeri anticipate.

Alegerile anticipate sunt cerute nu numai pe considerente ce țin de valori și principii europene, dar și de simplii cetățeni, care își văd pe zi ce trece viața tot mai săracă, văd instituții de educație tot mai slabe, văd spitale tot mai nesigure. Dar dacă strada cere alegeri, care ar fi piedica? Dacă au ieșit în stradă în ultima vreme câteva milioane de oameni, de ce nu se elimină acest guvern iresponsabil și anti-european? Cred că cea mai mare piedică este tocmai partidul de la guvernare, căci deja sondajele arată o clară scădere a încrederii în PSD. Prin urmare, partidul lui Liviu Dragnea se va opune din răsputeri să se ajungă la alegeri anticipate.

Ajungem astfel la remaniere, ce se dovedește că, de fapt, nu are nici cea mai mică legătură cu performanța administrativă, ci cu răsplata pentru obediență și slugărnicie. Sau, pentru unii, o sinecură din care se pot culege comisioane grase. Sau, în cazul Ecaterinei Andronescu, o răsplată ca să înceteze să fie critică față de șeful de partid.

La asta a ajuns partidul de guvernământ, adică cel lăsat să ,,guverneze” de către președintele Iohannis, adică să fure în continuare, să ne îndepărteze în continuare de la calea europeană, să modifice legi, reguli, norme astfel încât cei nemerituoși să fie promovați, cei hoți să fie eliberați, cei ticăloși să fie în fruntea administrației. A se aduce în fruntea unuia din cele mai importante ministere, cel al Educației, o persoană care a făcut rău întregului sistem în celelalte trei mandate nu din rațiuni de bună administrare, ci ca o răsplată, arată felul cum înțelege PSD să guverneze.

Dacă în urmă cu câteva luni, parcă tot mai erau speranțe că guvernul nu e chiar atât de slab și de anti-european, s-a ajuns în momentul de față să se vadă clar de către toată lumea (opinia publică, agora, piața, strada, partidele politice, instituțiile europene) că alegerile anticipate au rămas singura soluție pentru revenirea României în Europa.

 

Publicat în Adevărul, 22.11.2018

Linc: https://adevarul.ro/news/politica/romania-arenevoie-nu-remanieri-ci-alegeri-anticipate-1_5bf67a52df52022f75b23ccd/index.html