Ajungerea în fruntea guvernului a unui militar de carieră, mai ales în timp de război la granițe, ar putea apărea unora drept omul potrivit la locul potrivit. Din păcate, la o privire mai atentă, realitatea din teren arată exact contrariul.

Voi începe cu nevoia de modernizare a instituțiilor, mult așteptata reformă administrativă. Un militar de carieră nu cunoaște asemenea detalii, nu poate construi strategii, nici implementa planuri de a realiza vreo reformă. La fel e cazul în domeniul culturii sau cercetării. Nu poți cere de unde nici Dumnezeu nu a dat.

Lucrul cel mai vizibil în ultimele luni este justiția, și ajung acum la o vulnerabilitate și pericol pentru securitatea națională. Există indicii rezonabile că premierul se află în clubul select al celor care au plagiat teza de doctorat. Nici nu se putea altfel, în condițiile in care școlile doctorale sunt instituții de cercetare, cu profesori și doctoranzi care știu ce înseamnă să faci cercetare, să te documentezi, să redactezi și apoi să publici rezultatul cercetării. Ca să tragă cu pușca, Nicolae Ciucă nu are nevoie de doctorat, ci ceea ce a invățat la școlile militare. Deci, pe bună dreptate, nimeni nu i-a cerut unui ofițer superior, ca să promoveze, de exemplu la gradul de general, să aibă titlul de doctor (sunt câteva excepții aici, și anume la instituțiile militare de învățământ, unde posturile didactice au nevoie de titlul de doctor. Nu era cazul cu Nicolae Ciucă).

Acesta este contextul în care fie oamenii premierului, fie alte persoane au început recent să se dedea la acțiuni de intimidare și agresare la adresa jurnalistei Emilia Șercan. În loc să lămurească lucrurile sau, mai demn pentru un militar, să facă un pas in spate, premierul a decis că e mai bine să ii ia locul lui Florin Cîțu în fruntea PNL.

Vedem cum problema premierului devine acum una națională (a României), politică (a PNL) și în general a întregii administrații românești. Te întrebi cum de nu crapă obrazul de rușine unui militar în asemenea situație. Pe de altă parte, e posibil ca tocmai această vulnerabilitate să îl fi proțăpit pe Nicoale Ciucă în asemenea posturi. Va fi simplu pentru Klaus Iohannis, la terminarea mandatului, să îl inlăture pe infractor și să devină șeful partidului (în paranteză spus, ar fi o altă greșeală din zecile de erori de strategie).

Ajung acum la justiție. Intimidarea jurnalistei Emilia Șercan arată cum justiția, în loc să se modernizeze, să tindă spre independență, să fie practicată echilibrat și obiectiv (atâta cât este omenește posibil), vedem cum crește numărul de semne ce arată că justiția românească nu este pe un drum bun. După deciziile aberante, politice și evident subiective, date în ultimii ani de Curta Constituțională, ba mai mult, după anunțarea nerespectării preeminenței dreptului european față de cel românesc, vedem cum cei care veghează la respectarea legii și dreptății sociale se comportă complet nedrept.

Au inceput deja epurările, după Cristi Danilet a urmat Camelia Bogdan și se pregătesc alte două duzini. Cred că la ora actuală frica este liantul ce domină sistemul juridic din România. Imediat cum are curaj, ca judecător, să dea o sentință dreaptă, sau ca procuror să trimită în judecată un om vinovat de fapte penale, trebuie să stea cu frica în sân că va urma să fie pedepsit, terfelit, intimidat, agresat, șicanat sau pur și simplu dat afară din slujbă pe motiv că taie iarba din fața casei.

Dar deși în fruntea partidului și statului, pardon, în fruntea PNL și guvernului, se află un militar, România nu va fi vreodată un stat de drepți, nici măcar iliberal (cum spun unii că ar fi Ungaria) sau autoritar (cum sunt Rusia și China). Aderarea noastră la valorile europene este completă, definitivă și ireversibilă, indiferent ce ar crede un general sau un partid extremist. Cei care propagă anarhia, cum face partidul extremist AUR, se descalifică singuri, căci, mai devreme sau mai târziu, populația realizează corect și exact cum stau lucrurile.

Adevărul, 14.04.2022

Linc: https://adevarul.ro/news/politica/romania-nu-stat-drepti-1_6257d8365163ec42715c0aa2/index.html