Adevărul, 4 octombrie 2018

linc: https://adevarul.ro/news/politica/viorica-dancila-sirusinea-europei-1_5bb5c287df52022f7526bb4d/index.html#

 

Discursul premierului României, Viorica Dăncilă, susținut în Parlamentul European a arătat, pe lângă manipulări, minciuni și jumătăți de adevăr, o duritate fără precedent. Pentru un observator neutru (să spunem, din Franța), discursul a putut fi catalogat drept reacție exagerată. În loc să vină cu argumente întemeiate, premierul a criticat instituțiile europene, a pus la îndoială valorile și principiile Uniunii și, mai ales, și-a permis să critice practici democratice făcute în țări cu tradiție democratică multiseculară.

Despre mincini și manipulări s-a scris deja mult, s-au demontat cu date reale (y compris, toate jumătățile de adevăr susținute ieri de premier), inclusiv aici, pe Blogurile Adevărul. Aspectul pe care îmi propun să-l prezint este altul, și anume unul de profunzime, ce arată micimea, lipsa de caracter, lipsa de profesionalism ale unora din europarlamentarii români. Și, simultan, ale unora din cetățenii României, care sunt obișnuiți de zeci și sute de ani, să ia ca atare, literă cu literă, orice vine de la un om politic important.

A susține un discurs atât de dur în fața Parlamentului European înseamnă a nu înțelege deloc menirea acestei instituții și, în general, a nu înțelege deloc ce înseamnă Uniunea Europeană. Deși europarlamentar de mulți ani, Viorica Dăncilă habar nu are că Uniunea Europeană desfășoară acțiuni de sprjinire, de coordonare, de completare a acțiunilor statelor membre (a se vedea art. 6 din Tratatul privind funcționarea UE), după cum Parlamentul European îndeplinește o funcție legislativă și bugetară – împreună cu Consiliul, desigur (vezi art. 14 din Tratatul privind Uniunea Europeană). Cu alte cuvinte, Parlamentul European este un fel de Parlament mai mare, adică de la un alt nivel decât Parlamentul României. Cu alte cuvinte, Parlamentul European este ȘI Parlamentul României. Ca să dau un exemplu pe înțelesul premierului, Parlamentul European este asemenea unui Parlament al unei federații (vezi, cazul Garmaniei) iar cel românesc asemenea unui Parlament al unui land (cazul Bavariei, să zicem) – desigur, asemănarea nu este identitate, căci UE nu este, juridic vorbind, o federație de state.

Critica lui Timmermans cu privire la statul de drept, la nevoia de respectare a valorilor și principiilor Uniunii trebuia să fie văzută în acest context, nicidecum ca o critică din afară, ca o critică exterioară, a unui, să spunem, dușman al României; critica lui era una constructivă, ce voia ca atât România cât și Uniunea să devină mai bine prin îmbunătățirea statului de drept în România.

Reacția premierului Dăncilă a fost exagerată și pentru că a arătat neputință, în lipsa unei înțelegeri adecvate a situației reale din România. Premierul crede că libertatea, demnitatea, statul de drept sau alte valori sunt niște vorbe în vânt, concepte goale lipsite de conținut. Ea crede că jandarmul poate da cu gaz peste un om pașnic iar asta este ceva legal și moral. Ea e convinsă că jandarmul poate bate un ziarist sau un turist străin și asta nu vine în contradicție cu statul de drept. Consideră că jandarmul belgian a bătut manifestanți violenți, dar nu vede că cel belgian NU a dat cu gaze de război peste zeci de mii de oameni pașnici. Tot la fel, vede că în Germania sau Spania jandarmii au folosit violență împotriva unor manifestanți violenți dar nu vede că NU s-au atins de cei neviolenți. Absurdul acestei situații este uriaș în contextul acuzei că manifestanții au urmărit ocuparea clădirii Guvernului: a crede că Mihai Șora, de exemplu, a urmărit așa ceva înseamnă nu numai orbire, dar și o uriașă lipsă de inteligență.

Ziua de miercuri, 3 octombrie 2018 ne-a arătat tuturor cum am ajuns să trezim compasiunea europenilor. Incapacitatea guvernanților de a menține valorile și principiile Uniunii, în condițiile în care ei, guvernanții, spun că le susțin (că România nu va fi abătută de nimeni și de nimic de pe parcursul ei european) trezește deja milă, jenă, rușine. Practic, nu ai ce să dialoghezi cu un asemenea om care nu poate înțelege pe ce lume se află. Pleci din sală, rămasă ieri goală, ca să nu fii pus în fața unei situații rușinoase pentru celălalt și pentru tine.

Vedem cum politica dezastruoasă a coaliției PSD-ALDE-UDMR ne-a adus să fim plânși de milă, iar la nivel instituțional să ne așteptăm în lunile următoare la izolare tot mai clară și, mai devreme sau mai târziu, la tot felul de sancțiuni (nu numai bănești).